Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2017 11:00 - Как вреди марихуаната на мозъка
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   

Марихуаната, известна още на улицата като ганджа, джойнт, лула на мира, както и с много други названия, се получава от цветовете, семената и листата на растението канабис. Марихуаната съдържа повече от 60 канабиноиди и психоактивни съединения. Основното активно химично съединение е THC или тетрахидроканабинол. Човечеството използва канабиса още от древните времена, но тенденцията за употреба като медицински продукт и средство за развлечение се засилва към 20 век. Прекалената употреба на марихуана, в съчетание с неблагоприятните ефекти, особено върху мозъка и белите дробове, са предизвикали по-голямата част от страните в света да забранят използването, притежаването и продажбата на този наркотик.

image

Когато се консумира марихуана, активното вещество ТНС се пренася чрез кръвния поток до мозъка. Там то се свързва с канабиноидните рецептори на нервните клетки, като по този начин променя тяхната дейност. Тези рецептори се намират в зоните за мозъка, контролиращи паметта, мисленето, усещането за удоволствие, концентрацията и др. Марихуаната оказва неблагоприятно въздействие върху повечето от тези дейности.

image

ТНС оказва влияние върху производството и освобождаването на невротрансмитера допамин, като така стимулира тази част на мозъка, създаваща усещането за удоволствие. Ето защо лицата, употребили марихуана, се чувстват въодушевени. Доказано е, че ефектите от последния прием на марихуана продължават няколко дни или седмици. След началната фаза на приповдигнато настроение и щастие обикновено се наблюдава сънливост и депресия. Злоупотребата с марихуана може да доведе също до тревожност и паника, придружени от чувства на страх и недоверие.

Редовната употреба на марихуана може да доведе до пристрастяване. Внезапното отказване след дълъг прием води до раздразнителност, загуба на апетит, безсъние и т.н. Някои изследвания предполагат връзката между употребата на марихуана с тревожността, суицидния риск (склонност към самоубийство) и дори шизофрения. Приемът на високи дози марихуана може да доведе до психични реакции като халюцинации и заблуди.








http://neumirai.org/новини/криминални/как-вреди-марихуаната-на-мозъка


Тагове:   марихуана,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2064771
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930