Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2017 10:10 - От нашата поща
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
0



 Есе на тема:

„Превенция на наркоманиите”

 

Себеуважението, което дължим помежду си като хора и граждани, оправдава усилията да живеем извън опасностите на наркотиците. Въпреки че сме различни в мисленето, поведението и мечтите ни, всички ние се стремим към щастие, благоденствие, здраве и това ни обединява.

Когато хората са заедно в борбата срещу разпространението на наркотици, мислейки един за друг и предпазвайки се взаимно, това позволява масово да бъде възприето разбирането за вредата, които те нанасят. Обществото е силно, тогава, когато гражданите имат общи интереси и каузи, които отстояват.

Затова е важно да проявяваме разбиране към призивите на здравните експерти, към усилията на полицията в борбата срещу разпространението на дрога, да ги изслушваме търпеливо, както и да проумеем, че всеки един от нас, който е здрав и активен, може да попадне в подобна опасност. Трябва да си дадем сметка от какво имат нужда хората, които страдат от наркотична зависимост и с какво можем да им помогнем като хора и съграждани.

Ние самите сме тези, които трябва да помогнем на другите да имат това, което имаме ние - здраве, сила и активен обществен живот.

Затова трябва да положим усилия да изградим по-достъпно и качествено образование и здравеопазване, което да достига до най-нуждаещите се, да премахнем съществуващите социални, икономически и психологически бариери пред тях. Нека да покажем, че живеем в единно, хуманно и социално отговорно общество, солидарно с всеки един от нас.

Тук е мястото да споделя, че за да бъдем толерантни и отзивчиви, е редно да общуваме повече помежду си. „Общуването е безусловен спътник на всекидневния живот” – е казал Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Толерантността и общуването между хората, независимо дали те си приличат или не, трябва да вървят ръка за ръка. Общуването е поддържането на някаква връзка, разговор, допир до личността и същността на другия. Толерантността се появява вследствие от общуването между хората. Тя е тази способност на човека да зачита другите мнения, възгледи, начини на мислене и преценки различни от неговите.

Важно е да проумеем, че за да се борим заедно срещу наркотиците, не е достатъчно само да го заявяваме на публични места, по интернет или в приятелски разговори, но винаги да съдействаме за тази кауза. Хората са по-силни тогава, когато са заедно в делата си.

В този ред на мисли бих искал да подчертая виждането си, че задружните усилия в борбата срещу наркотичната опасност са способни да осигурят спокойствие в обществото. Спокойствието в обществото от своя страна, ще гарантира коректност и почтеност в отношенията между хората, ще засили доверието между тях и не на последно място – ще ни направи по-уважителни във всяка ситуация.

Многообразието в света ни учи колко пъстър и красив е живота, колко различни начина има, чрез които да изразим себе си. Независимо къде живеем, как си изкарваме прехраната, в какво вярваме – всички се стремим към едно и също – да споделяме с останалите своя свят, мислите и чувстата си, успехите си, красотата, която имаме, любовта, която изпитваме.

Та нали това е нашият живот!  

Нека заедно да го пазим, защото е животът е най-ценното нещо за хората!

Благодаря!

 

Автор: Борислав Христов Димитров

Гр. София

Възраст: 31 години




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2062132
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930