Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2013 10:53 - Употребата на марихуана оказва негативно влияние върху интелекта
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1620 Коментари: 0 Гласове:
0



 Постоянната употреба на марихуана във възрастта до 18г. оказва дългосрочно негативно влияние върху интелекта, вниманието и паметта. Това са резултатите от продължително наблюдение на група малолетни лица, които употребяват марихуана.

Учените отдавна подозираха, че употребата от подрастващите на т.нар. леки наркотици няма да ги доведе до добър край, но сега обединен колектив от американски, британски и новозеландски учени преведоха тези съмнения на езика на статистиката. Продължителен период от време те са наблюдавали развитието на над 1300 жители на г. Данедин, Нова Зеландия, от рождението им до около четиридесет годишна възраст.

Оказало се, че у любителите на тревата коефициента на интелигентност за периода от 13 до 38 години е спаднал с 8 пункта, като това е оказало влияние и на социалното им положение като възрастни. Дори тези, които са се отказали от пушенето на марихуана, не са се спасили от влошаване на работата на мозъка. 

Ключов фактор се явява възрастта на поява на вредната привичка. Групата, в която са влезли любителите на тревата пристрастили се след 18г., когато е завършил периода на активно формиране на мозъка, съумели да съхранят по-голяма част от интелекта си. До 18г. развиващият се мозък е особено податлив на разрушаващото действие на наркотика.

У наблюдаваните, които още до 18г. са страдали от наркотическа зависимост от марихуана, са оценили качеството на паметта, скоростта на обработка на информацията, способността за вземане на решения и качествата на визуалните възприятия.

Те печално са се отличавали от своите връстници с низките си способности. Техните приятели са отбелязвали, че те често страдат от забравяне и дефицит на вниманието. Отбелязано е и падането на Коефициента на интелигентност.

А низкият коефициент корелира с ниско образование и социален статус, лошо здраве и къс живот. Снижаването му с 8 пункта означава, че човек се оказва в губеща позиция в сравнение със своите връстници.

Оказало се, че от действието на тетрахидроканабинола страда най-много по-късно съзряващата префронтална кора. Тя отговаря за сложните когнитивни и поведенчески функции, емоции, изпълнителните функции, оценката на обстановката и взимането на решения, чувството за тактичност, контрола на импулсите и абстрактното мислене. Именно този отдел на мозъка, активно съзряващ в пубертетния период, е особено уязвим от канабиноидите.

Редовната употреба на марихуана в пубертета увеличава и риска от развитие на психически заболявания, например шизофрения. 

Изследването на действието на алкохола, никотина и кокаина върху животни безапелационно доказват, че и тяхната употреба до завършването на формирането на мозъка предизвиква най-тежките форми на зависимост и дългосрочни изменения на мозъка. 

Продължителното пушене на марихуана може да предизвика дисфункция на малкия мозък- част от главния мозък, отговаряща за координацията на движенията, регулация на равновесието и мускулния тонус. Това се получава поради хроничното въздействие на имунните клетки на мозъка, клетките на микроглията, водещо до възпалителна реакция.

Изучавайки причините за това явление испанските учени установили намаляване на количеството канабиноидни рецептори в главния мозък при продължително използване на марихуана. Нейното активно вещество делта-тетрахидроканабинол обикновено се свързва с тези рецептори, но поради техния дефицит се образува излишък от несвързано вещество, което активира имунната система на главния мозък, в частност клетките на микроглията в малкия мозък, което на свой ред индуцира възпалителна реакция и довежда до неговата дисфункция. Не е изключено, че постоянната активизация на микроглията в малкия мозък е скритата причина за забавените реакции у шофьори, употребяващи марихуана. Нейната употреба преди пътуване два пъти повишава риска от катастрофа.

Тези последни факти може би ще накарат някого да се замисли преди да посегне към цигарата. Най-добре ще бъде да се замислят и тези, които настояват за легализирането на марихуаната

Коя е д-р Цветанка Янакиева?
Д-р Цветанка Янакиева, дългогодишен специалист по спортна медицина и хранене.

В момента приема в Кабинета по спортна медицина „Вита Спорт Медика“ , където се предлагат профилактични прегледи на спортисти и граждани, биостимулиране и възстановяване, консултации по хранене и диететика, програми при затлъстяване и стрес, мозъчна стимулация.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2057416
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930