Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 20:06 - НАРКОТИЦИ И ПРАВОСЪДИЕ:
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 2161 Коментари: 0 Гласове:
1



 НАРКОТИЦИ И ПРАВОСЪДИЕ: Съдия в Боливия заяви, че не възнамерява да подава оставка, след като стана известно, че преди да  постанови решение, той гадае на листа на растението кока, пише Би Би Си.

Гуалберто Кузи, който е от народността аймара, казва, че само спазва традицията. Той обаче изрично подчерта, че гадаенето изобщо не влияе на присъдите му. 

Листата от кока са важен елемент от културата на коренните народи в Боливия. Активен защитник и идеолог на отглеждането и употребата на листа кока в натурален вид е президентът на страната Ево Моралес. 

Народите от Андите използват листата кока от хиляди години като меко възбуждащо средство, като лекарство, както и при традиционните религиозни ритуали. 

От листата на коката се произвежда и кокаин. 

Гуалберто Кузи стана член на конституционния съд миналата година, след като в Боливия беше въведен избор на съдии. 

В интервю за боливийската телевизия той призна, че когато му предстои трудно решение, той се „консултира“ с листата кока. 

Думите му бяха подложени на критика както от правителството, така и от опозицията. По-късно съдия Кузи обясни, че използва листата кока само като духовно ръководство и не се осланя на това средство за постановяването на съдебни решения. Той добави, че коката му помага да общува с „растенията, животните, планините и реките“.

Президентът на Боливия Ево Моралес, който в миналото е бил фермер и е отглеждал храсти кока, активно подкрепя традиционното използване на листата на коката. В началото на седмицата той пристигна във Виена, където призова ООН да отмени забраната за дъвчете на листа кока. 

В Боливия беше обявен национален ден за дъвчене на листа кока. Участваха хиляди боливийци, които подкрепиха своя президент в борбата за легализиране на коката. Ево Моралес заявява, че е категорично против производството на кокаин. САЩ обаче твърдят, че Боливия се бори недостатъчно срещу този наркотик. image



Тагове:   наркотици,   съдии,   съд,   полицаи,   кокаин,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044796
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031