Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 10:20 - Предлагат отпадане на затвора за притежание на еднократна доза наркотик
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1490 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.04.2011 10:21


Добро утро! Сега ще откриваме топлата вода, а по ирония на съдбата минералната вода в Благоевград изведнъж намаля и може да изчезне. Дано това не е символично и за държавата ни, защото държавността отдавна я няма. Предлагат се глоби за престъпления от наркозависими - кой ще ги плаща? Мизерстващите родители или дилъра, от когото си е купувал наркотици?

image

Отпадане на затвора за притежание на еднократна доза наркотик обмислят експерти, магистрати и законотворци. Това стана ясно вчера по време на кръгла маса в Центъра за изследване на демокрацията. Според изследване на специалисти в момента зад решетките се намира голяма част от хора, които са само потребители на наркотични вещества.

Специалистите отчитат, че през последните години се наблюдава постоянно “люшкане” в наказателната политика на държавата по отношение на престъпленията, свързани с наркотици.

След 2000 г. осъдените за престъпления, свързани с наркотици, се увеличават рязко, като през 2006 година делът им е най-много.

Голяма част от задържаните с дрога пък получават много ниски или дори условни присъди. Именно затова се предлага да се намалят наказанията за притежание на минимално количество наркотик или да се заменят с глоба или пробация.

Специалистите предлагат още въвеждане на поощрения за затворници наркомани, които доброволно са решили да се подложат на лечение. Една от идеите е времето, изкарано в клиника за зависими, да се зачита за положен в затвора труд и така  да се намаляват присъдите им

 Предлага се и създаване на самостоятелни отделения за наркомани в местата за лишаване от свобода. По този начин щели да се разделят зависимите от „чистите” затворници и ще се намали разпространението на дрога из килиите. Сред лансираните мерки е и въвеждането на периодични изследвания за употреба на наркотици за лишените от свобода.

Изследването показва, че половината от пандизчиите пребивават в затвора не за първи път. Остарялата материална база, лошите битови условия, пренаселеността, ниската трудова заетост, проблемите с медицинското обслужване и образованието  тормозят най-много лишените от свобода,  а системата като цяло страда от недостиг на персонал и прекалена централизация, сочат още проучванията. По данни за 2010 година от 13 затвора 8 нарушават нормите за минимална жилищна площ на един затворник. Най-отчайващо е положението в бургаския и пловдивския затвор, където пребивават двойно повече затворници от допустимото.

Облагането с по-ниски данъци на работодатели, които наемат бивши или настоящи затворници, предлагат пък още експертите от центъра. .



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044349
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031