Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 14:33 - Казанската Божия майка ще се отправи в орбита
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1607 Коментари: 0 Гласове:
1




http://neumirai.org/novini/balgariya/1842-kazanskata-bozhiya-majka-shte-se-otpravi-v-orbita.html



image

Московският и Всерусийски патриарх Кирил на посещение в Роскосмос. Снимки: Patriarchia.ru

Членовете на екипажа на юбилейната космическа експедиция, посветена на 50-годишнината от първия полет на човек в Космоса, ще отнесат със себе си копие на Казанската икона на Божията майка, подарена на космонавтите от Московския и Всерусийски патриарх Кирил, съобщава РИА Новости, като цитира официалния сайт на Руската православна църква.

Пилотираният космически кораб "Союз ТМА-21", на който беше дадено името "Гагарин", трябва да стартира към МКС на 30 март от космодрума Байконур. В състава на основния екипаж влизат командирът Александър Самокутяев, борд инженерите Андрей Борисенко от Русия и американецът Роналд Гаран. Дублиращият екипаж се състои от руските космонавти Антон Шкаплеров и Анактолий Иванишин, както и от астронавта на НАСА Даниъл Бербанк.

Казанската Божия майка

"Нека над нашия неспокоен, раздиран от противоречия свят, в който има толкова много скръб и човешка болка, да се простре покровът на пречистата Царица Небесна. В този смисъл руските космонавти, покрай своите много сложни и професионални отговорности, ще осъществят и духовна мисия", казал патриарх Кирил при връчването на иконата на шефа на Роскосмос Анатолий Перминов и членовете на екипажа след приключването на божествената литургия в храма "Христос Спасител" в Москва.

"Бих искал този образ да бъде взет на борда на космическия кораб по време на юбилейния полет. Господ да ви пази", добавил предстоятелят на Руската православна църква. Той благословил космонавтите.

Казанската икона е придобита на 21 юли 1579 г. След завоюването на Казан от войските на Иван Грозни пожар унищожава почти цялата християнска част на града, но според легенда Богородица се явила в съня на деветгодишната Матрона и посочила мястото на пепелището, където се съхранявал образът.

Свидетел на придобиването на иконата и на извършваните от нея чудеса е казанският свещеник, по-късно Московски и Всерусийски патриарх – свещеномъченик Ермоген.

През 1612 г., когато полските нашественици завладяват Москва, патриарх Ермоген активно призовава народа да защити родината си. Тогава в опълчението, което се оглавява от княз Дмитрий Пожарский, от Казан изпращат чудотворния образ на Богородица. Скоро след това, на 4 ноември 1612 г., руските войски освобождават столицата от полските нашественици.

Оригиналната Казанска икона е похитена или изнесена зад граница в началото на ХХ век, но са съхранени доста нейни копия, които също притежават чудотворна сила.
< Предишна   Следваща >




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2062755
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930