Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 12:11 - Никой не контролира продажбата на лекарства в интернет
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1960 Коментари: 1 Гласове:
1



image © снимка: sxc.hu    

евродепутатите отчетоха, че на територията на Европейския съюз процентът на фалшивите лекарства, продавани в аптечната мрежа, се увличава непрекъснато. Освен това все повече и повече нови и животоспасяващи лекарства са фалшифицирани. Задълбочава се и проблемът с медикаментите, които се продават по интернет. В тази връзка Европейският парламент гласува директива, чиято цел е да регулира пазара на лекарствени продукти. Ето как може по интернет без проблем да си купите лекарство, което би трябвало да се продава с рецепта и още какви са каналите за фалшификация на лекарства, както и как контролира този процес българската Агенция по лекарствата.

В интернет може да откриете обяви за продажба на лекарства, които се използват при лечението на рак, хепатит, остеопороза, има обява дори и за продажба на морфин. В повечето случаи хората, пуснали тези обяви, обясняват, че съответните лекарства са им останали след лечение и те са решили да ги продадат на по-ниска цена. Обадихме се на една от тези обяви - офертата е срещу 200 лева да бъде закупено лекарство за хепатит.

Обаждам се във връзка с обявата в интернет за лекарството за хепатит.

Няма ги вече, продадени са.

Продали сте ги, така ли?

Да.

Знаете ли откъде може да се намери?

На по-ниска цена ли? Не мога да ви кажа. Бяха ми останали след лечение и затова ги бях пуснал в обява за продажба.

Няма гаранция, че зад подобни обяви стоят хора, които просто искат да продадат останалото им количество лекарство, защото това може да са вносители или производители на фалшиви лекарства. На територията на ЕС само за пет години обемът на задържаните фалшиви медикаменти се е увеличил с 400 процента. Фалшифицираните лекарства са тихи убийци, тъй като или нямат ефект, или съдържат токсични съставки, които могат да навредят или дори да убият тези, които ги приемат. С тези думи докладчикът на Европейския парламент Мариса Матиас откри дебата за директивата, която цели да регулира този процес:

Трябва да се обърне внимание на онези държави, където има най-голяма опасност от разпространение на фалшиви медикаменти. Там трябва да се упражнява особено строг контрол. Дори инцидентният контрол показва, че от 2005 година насам има огромно увеличение на броя на предлаганите фалшиви лекарствени продукти. Това са милиарди евро печалба за спекулантите. Тук е необходимо да има система на контрол, която да обхваща всички брънки на веригата - от производителя до пациента.

Изчислено е, че 1 процент от медицинските продукти, които в момента се продават в ЕС посредством законната мрежа за дистрибуция, са фалшифицирани, като този процент непрекъснато се увеличава. Как фалшиви лекарства попадат в оторизираните аптечни мрежи както в България, така и на цялата територия на съюза, попитахме изпълнителния директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев:

Каналите могат да бъдат много, но основният е този, свързан с преопаковането на лекарства. Това е, когато оригиналната опаковка, поставена от производителя на даден продукт се променя, а това може да се случи, когато става въпрос за паралелна търговия. Лекарственият продукт се купува в една държава и се продава в друга. Ако е закупен в Германия например, той трябва да се преопакова в опаковка от немски език на английски, за да се продаде в Англия, няма как с германската опаковка да се реализира на английския пазар. Това е един от основните канали. Паралелната търговия се осъществява от европейски търговци на едро, които купуват от страни с ниски цени и продават в страни с високи цени на лекарствата. Например, България става все по-сериозен източник на паралелна търговия. Купува се в България и се продава в други държави, защото цените тук са ниски. Въпросът е, че това преопаковане нарушава целостта на опаковката, има манипулиране на продукта и отваря врата наред с легално произведените и опаковани продукти да се появят такива, които не са легално произведени и преопаковани да стигнат до гражданите чрез легалната търговска мрежа.

Търговците на дребно могат ли да хванат този процес?

Процесът, който тече на европейско ниво в момента, приемането на тази директива за фалшифицираните лекарства, именно цели създаването на подобен механизъм, при който търговците на дребно да хванат такива продукти.

Кои медикаменти най-често биват фалшифицирани?

Масовите медикаменти, тези, които се продават в големи количества и е по-трудно да бъдат хванати конкретни фалшифицирани продукти. Например, при медикамент, който се продава в 100 000 опаковки месечно, 5000 фалшиви опаковки може да не направят впечатление и да не се засекат бързо. Докато при медикамент, който се продава в 500 опаковки месечно, появата на 200-300 фалшиви опаковки веднага ще бъде усетена.

В последните години в аптечната мрежа в България Агенцията по лекарствата не е откривала фалшиви медикаменти. Всъщност институцията прави подобни проверки само след сигнал, обясни за Дарик доктор Мария Попова. Три са случаите, в които агенцията е открила подобни нарушения, но при тях лекарствата са се продавали извън аптечната мрежа.

Има три основни сфери, в които е много съблазнително за фалшификаторите да работят. Това са лекарства, които повлияват сексуалната активност, лекарства, които се използват за отслабване и стероиди. Единият от разкритите случаи на територията на България беше точно такъв. Продукт, който съществува и легално е на пазара, бива фалшифициран от производител, който не е обявеният, не може да използва активното вещество и търговското име. Тези нарушения, тези фалшифицирани лекарства се срещат в алтернативни мрежи за разпространение. Интернет търговията е много благоприятно поле за разпространяване на фалшиви лекарства, отбеляза тя.

Аз ще Ви попитам за конкретен случай. Днес в сайт екип на Дарик се опита да закупи лекарства по интернет от частно лице. Става въпрос за лекарство за хепатит. Пуснат е телефон за връзка, обадихме се, отговорът беше, че вече е продадено лекарството. Подобна интернет търговия между хора, от ръка на ръка...

Нелепа и рискована е. Не знам откъде да започна с всички неразумности, които носи такъв акт.

Експертите на агенцията не следят ли за подобни обяви в интернет?

Не е възможно за никоя държава да следи това огромно пространство, то да бъде контролирано.

Всъщност според новата директива на ЕС до 24 месеца държавите-членки трябва да променят така законодателството си, че когато потребителят реши да закупи медикамент по интернет, да е абсолютно сигурен, че няма да попадне на фалшификат.

Отсега е ясно, че търговията по интернет ще касае лекарствени продукти без лекарско предписание, че ще става дума за регистриране на доставчика на тази услуга и че ще има едно лого, утвърдено в ЕС, което ще бъде защитено и благодарение на това лого потребителят ще може да се ориентира от кой интернет сайт може да купува лекарства, допълни доктор Мария Попова.

В България официално не съществуват интернет аптеки, които да продават лекарствени продукти. Това обаче не пречи на потребителите да поръчват медикаменти от други държави.

Всеки, който е достатъчно безотговорен да си купи от интернет аптека, базирана в друга държава, даден продукт, макар че това е незаконно, трябва да има предвид, че носи сериозна отговорност, каза Деян Денев.

А това случва ли се?

Предполагам. Не разполагам със статистика, но аз лично получавам страшно много спам, рекламиращ лекарствени продукти с лекарско предписание, които може да се закупят от аптеки, намиращи се извън територията на ЕС. Аз лично никога не им обръщам внимание, но предполагам, има хора, които им обръщат внимание.

В началото на годината от МВР съобщиха, че престъпна група продава фалшиви медикаменти и забранени лекарства чрез интернет. Част от предлаганите продукти били опасни за здравето на потребителите и имитирали добре познати търговски марки. Антимафиотите се похвалиха, че са иззети голям асортимент фалшиви артикули от китайски произход. Разследващите били прибрали и множество компютърни конфигурации, от които е бил достъпен сайтът с администраторски права. Месец по-късно сайтът www.buyhealth.eu отново е достъпен, а в него ни предлагат да си закупим лекарство, което ще ни помогне да свалим 10 килограма за 30 дни, освен това ни се предлага и известен сексуален стимулант на двойно по-ниска цена.





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. lisichka - Повдигаш един изключително много ...
22.02.2011 12:18
Повдигаш един изключително много важен проблем!
В това число влизат и онези добавки за качване на мускулна маса, които се пласират свободно от всеки и се поемат от младежите без никакъв лекарски контрол.
За сведение, едно приятелче на синът ми на 17 години е с креатенин в черния дроб като на над 50 годишен мъж. Роднините му са се видели в чудо с него, лекарката му е говорила, че след време ще стигне до хемодиализа ако продължава така, но той не чува. Крие се от роднините си и си прави каквото си иска. Снабдява се с тези добавки от фитнеса и от някакви доставчици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2057852
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930