Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 12:01 - Гърция изостана от България с 2000 г.
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1625 Коментари: 0 Гласове:
0



http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=323831 автор(и): Труд, прочитания: 2512, коментари: 1 image Виж галерия 1 2 3 »

Две хиляди години преди появата на боговете на Олимп, преди Атина, Спарта и Троя да бъдат построени, преди раждането на Омир, Сократ и Аристотел в земите на днешна България, Румъния и Молдова, около делтата на р. Дунав се е зародила културата на съвременна Европа.

Tова стана ясно миналия месец, когато в сградата на Института за изучаване на историята на древния свят, към Университета на Ню Йорк, бе открита археологическата изложба “Изгубеният свят на стара Европа”. Той е процъфтявал в Дунавската равнина от 5000 до 3500 г. пр. Хр. Освен антични скулптури, тотеми, керамика и предмети от бита, открити в земите около Дунав, изложбата представи част от най-старото златно съкровище в света, намерено във Варненския некропол.

Жената, заела се да докаже на света, че не в земите на антична Гърция е покълнала европейската цивилизация, а на териториите на съвременна България, е Шелби Уайт. Г-жа Уайт е член на борда на директорите на музей “Метрополитън” и на управителния съвет на фондацията “Леон Леви”. За дарителската й дейност в сферата на образованието и изкуството през 2007 г. сп. “Бизнесуик” я нареди сред най-щедрите меценати в Америка.

Г-жа Уайт се занимава и с изследователска работа. Покойният й съпруг Леон Леви беше един от най-успешните инвеститори в историята на Уолстрийт. Сп. “Форбс” го описва като “инвестиционен гений”, който е дарил огромна част от богатството си за археологически разкопки и изследвания на древния свят. След смъртта си през 2003 г. Леви оставил състояние от $ 1 млрд.

С милиардерката Шелби Уайт разговаря Симеон ГАСПАРОВ - специално за "Труд" от ЧИКАГО:

- Г-жо Уайт, каква е целта на изложбата, посветена на изгубения свят на стара Европа?

- Чрез тази изложба се опитваме да запълним една празнота в изучаването на историята на древния свят, където след древна Месопотамия се преминаваше веднага към изучаването на древна Гърция и се пропускаше да се спомене за цивилизацията на стара Европа. А тя е процъфтявала по земите на река Дунав хилядолетия преди древногръцката цивилизация.

- Досега се смяташе, че в древна Гърция се е зародила европейската цивилизация. С изложбата, която представяте в Ню Йорк, се опитвате да докажете нещо доста интересно - че това се е случило на територията на днешна България и Румъния. Какви очаквате да бъдат реакциите на специалистите?

- Надявам се, че ще успеем да го докажем. Интересното е, че споменавате Гърция, защото след като завърши представянето на изложбата в Ню Йорк, ние ще я покажем отново... в Атина. Там ще питам гърците: “Къде бяхте, та се забавихте толкова дълго време?” Цикладската цивилизация (на Цикладските о-ви в Егейско море - б. а.)е завършила първия етап от развитието си преди 3000 г. А по това време на север, край Дунав, вече е съществувала тази прекрасна цивилизация.

- Един от най-интересните предмети в изложбата, е най-старото златно съкровище, намерено в България. Имахте ли проблеми с представянето му в Ню Йорк?

- Притеснявахме се, защото, за да подготвим нюйоркската изложба, трябваше да водим преговори с няколко различни държави, но всички хора, с които работехме в България, ни оказаха безценна помощ. Много сме благодарни на служителите от Националния исторически музей в България, на тяхната щедрост и съпричастност към идеята по организирането на изложбата.

- Какво знаете за България?

- Бях в България преди около 3 години с моето семейство и това беше едно от най-прекрасните ни изживявания.

- С какво ще запомните страната ни?

- Влюбих се в страната и в музеите ви. Очарована съм и от Националния исторически музей. Всички хора, с които се срещнахме в България, бяха много добронамерени и гостоприемни. Също така ще я запомня с прекрасната природа. В югозападната част на страната открих най-прекрасното място за разходка сред природата, на което някога съм била. От градовете, много ми хареса Мелник. Така че още от сега мога да ви кажа, че планирам скоро да дойда пак.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2062384
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930