Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2010 10:46 - Училище и марихуана – дружба до гроб...
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 5231 Коментари: 1 Гласове:
1



Сряда, 15 Септември 2010 http://frognews.bg/news_26975/Uchilishte_i_marihuana_%E2%80%93_drujba_do_grob/ image Опасното желано цвете... Началото на учебната година предизвиква трепети у дилърите, както олимпийските игри у спортните фенове. Съпоставката е направил Майкъл Лойд, американски учен, който проучил нивото на адреналин в съответните среди.

В период на криза, като сегашната, има основания да се смята, че трафикантите и съдържателите на депа за дрога са обхванати от радостна треска, че клиентите им се връщат в училище и „жътвата” започва.

Марихуаната не е цвете за мирисане, но мнозина са склонни да я приемат като билка. В някои случаи дори е онова симпатично дяволче, което те хваща за ръка и те повежда из полето на въображението и фантазиите. Да го наречем: „един сладък грях”. Нещо като първите еротични фантазии на тийнейджъра с учителката по английски. Иска им се да е така, но вътрешно знаят, че не е.

Малко статистика

Няма данни за процента ученици, които посягат към дрогата за 2010 г. по понятни причини. За 2009 обаче те са доста показателни. Става дума преди всичко за употреба на марихуана.
73% от родителите са сигурни, че децата им никога не са опитвали наркотици. Това е най-измамното чувство, продиктувано от вътрешното желание на родителя, че точно неговото дете не посяга към дрогата. Самите деца опровергават родителите си – само 27% от тинейджърите заявяват, че не са опитвали наркотик.
image
Дискусиите в клас са здравословни.

Това показва интернет проучване на българския офис на Службата по наркотици и престъпност към ООН (СНПООН). Изследването е част от кампанията “Управляват ли наркотиците твоя живот?”, направено сред 1300 ученици и родители по повод на Световния ден за борба с употребата и трафика на наркотиците.
От анкетираните ученици 42% посочват, че са опитвали марихуана, като 31% от тях вярват, че това е и най-безвредният наркотик.

За разлика от тях родителите вярват, че едва 26% от тинейджърите пушат трева. 23% от родителите са на мнение, че учениците, които опитват наркотици, го правят най-вече защото всички го правят, а 32% от тинейджърите казват, че употребата на наркотични вещества ги кара да се чувстват добре.
На въпрос къде децата за пръв път опитват наркотици и родители, и ученици са единодушни, че купоните са най-рисковите места. 17.5% от учениците посочват, че за пръв път се сблъскват с наркотиците в училище, докато родителите на това мнение са само 0.6%. Каква велика самозаблуда, нали...

image
Марихуаната е на една крачка от спринцовката...

По отношение на разпространението и пазара на наркотици, 80% от родителите заявяват, че не знаят колко струват различните видове наркотици и какъв е начинът им на купуване. Също така 57% не знаят кой е най-употребяваният вид наркотик у нас.
Отдавна се знае, че интернет и телевизията са най-предпочитаните средства за получаване на информация за наркотиците, за тяхната употреба и за ефектите им върху тялото и психиката. В случай, че детето им има проблем с употребата на дрога 68% от родителите биха се обърнали към специализирана организация, като доверието е най-ниско към анонимните сайтове и приятелските съвети, показва анкетата.
Известна е още една истина, която у нас трудно се произнася и признава: учениците могат да си намерят дрога за не повече от 5 минути и то на територията на учебните заведения.

Неправителствени организации са изчислили, че на едно школо у нас се падат по двама-трима дилъри, които снабдяват зависимите. Така срещу символична сума младежите получават много лесно най-популярните марихуана или амфетамини. Една цигара с марихуана върви от 1,50 до 3 лева. Дозата хероин пък се продава за 10 лева.

Парти дрогата, която се предлага в дискотеките е по-скъпа. За там обикновено се взимат амфетамини и екстази, които вървят по 10-15 лева. Кокаинът се слави като най-скъпия наркотик и децата рядко си позволяват точно това „удоволствие“. То е за богатите тийнейджъри, които често парадират в чалгаклубовете с възможностите си. Това е знак за престиж в тези среди. Той струва между 120-150 лв. за грам. Знаят се с голяма точност заведенията в големите градове, където се предлага дрога на учениците. В бизнеса са замесени освен подземни босове, също и служители на МВР, на специализираните звена, прокуратурата и политици. Този бизнес е свързан и с един друг – предлагане на ученички за секс на баровци. Повечето от тях си вървят с дрогата. Което пък е част от бизнеса с изнудване и рекетиране на същите баровци, които нерядко биват заснети със скрити камери.

Марихуана - що е то?

Марихуаната е зелена, кафява или сива смес от стрити изсушени листа, стебла, семена и цветове от растението коноп (Cannabis sativa). Преди 10 ноември 1989 г повечето българи никога не бяха чували за марихуаната, но в момента тя е най-често използваното нелегално вещество в страната.
Канабис е термин, който се отнася за марихуаната и други разновидности, направени от същото растение. По-силните форми на канабис включват синсемила, хашиш и хашишовото масло.
Всички форми на канабиса са променящи съзнанието (психоактивни) вещества. Те съдържат главната активна съставка в
марихуаната ТНС (делта-9-тетрахидроканабинол), както и над 400 други съставки.
В наши дни марихуаната е значително по-силно действаща, отколкото предлаганата през 70-те години. Наблюдава се тенденция за увеличаване на процентното съдържание на ТНС, включително и в България.

Имената на марихуаната

Има много различни наименования на марихуаната. Жаргонните названия на наркотиците се сменят често и варират в
различните части на страната. Те може да са различни дори в районите на големите градове.
Най-честите наименования са трева, джойнт, ганджа, Мери Джейн, индийски коноп, грас, масур, сас, жожоба, марийка,
джинджифил.

Начин на употреба

Повечето употребяващи завиват марихуаната като цигара, наречена джойнт или я пушат в лула. Някои смесват марихуаната
в яденето (например в кекс, сладки и др.) или я запарват като чай. Друг метод е да се извади тютюнът от обикновена цигара и да се замени с марихуана, това е така нареченият блънт – „смешни цигари”.
Често блънт се пуши заедно с употреба на алкохол.

Модни тенденции

В дискотеки се пуши марихуана, обработена с ефедрин, като комбинацията предизвиква силен ефект на стимулант.
В няколко града в страната популярен е станал т.нар. бонг - нещо като мокра лула, при която пушекът от марихуаната минава през водка, за да бъде смекчен.
По български обичай обаче употребяващите накрая изпиват алкохола и така отделените вредности отново са в тях.
Засечени са случаи сред ученици на прясно мляко, сварено с канабис и подсладено с мед ("манагуа"), както и сандвичи, приготвени с листа от канабис.

Последен писък

Дрогата става все изобретателна. Или по-скоро изобретателни са онези, които търсят все по-нови и интересни начини, за да зарибят тийнейджърите. Можете ли да предположите, че невръстната ви дъщеря се друса, докато се е изолирала от света чрез iPod-а си? Едва ли…
Дойде време, в което трябва да забравите за старомодното свиване на цигара с джоинт. Кокаинът, опиумът и халюцигенните гъби отиват в историята. Хероинът е демоде. Виртуалната дрога измести реалната, а отделите за борба с наркотиците са решили да изкарат тежката артилерия в борбата с този нов, модерен бич.
При кибердрогата имаш право на избор – дали да си друсан в класическия смисъл на думата, с всичките му екстри, или да наблегнеш на някои радости, които ти липсват, като секс, радост, увереност или оргазъм. Само срещу 28 лева можеш да избираш коктейл от най-готината дрога като халюциногенни гъби и опиум. Ако това не ти харесва можеш да комбинираш LCD и екстази. За да се отправиш към измамния рай на надрусването не ти трябват никакви сложни приспособления като спринцовки, хартийки, фолио, лъжички. Достатъчно е да имаш компютър или нещо, с което да слушаш музика, без значение дали е мобилен телефон или iPod.

Най-общо казано става въпрос за звукови вълни с определена честота. Кибердрогата е известна като I-doser или Hand Of God. Супер разпостранена била сред геймърите, които благодарение на нея усъвършеставли уменията си и ставали все по-добри в игрите. За всеки специфичен жанр в игрите се използва различно mp3. Цената на дрогата за геймъри също е 28 лв.
Създателите и почитателите на I-doser гарантират – звуковите вълни действат на мозъка не по-зле от джойнта, кокаина или страстния секс. I-Doser се предлага и във вариант за геймъри – за напреднали и начинаещи компютърни маниаци. Дилърите обясняват, че звуковите вълни стимулират уменията на играчите.
Дяволската честота, която може да те прати от прегръдката на Господ директно в Ада е малко по-скъпа. Разликата е в честотата – между 3 и 30 херца. Ноу-хауто идва от военните – които отдавна използват силата на инфразвуковите вълни. Звуковете до 30 херца не могат да се чуят от човешкото ухо, но се приемат от мозъка на подсъзнателно ниво, обясняват невролозите.
Експериментите със звуковите вълни са се правили още по времето на Хитлер и доктор Менгеле. Въздействието може да бъде убийствено, тъй като дяволската честота ускорява пулса и може да предизвика инфаркт.

Все пак полезна или вредна?

Мнозина твърдят, че марихуаната е забранена с цел повишаване на нейната цена и трупане на огромни печалби. Аргументите са, че марихуана се използва от хората повече от 7000 години без да е била забранена. Използва се и от медицината. Така е. Но това прилича повече на българското: "дайте малко винце на детето за кръвчица”. Безпросветие, мрак и липса на култура.

Истината е, че марихуаната е вредна, особено за тийнейджърите. Води до привикване и често е преход към твърдата дрога с всички последствия от това.

image
Никой не иска да повярва, че това един ден може да е той...

Марихуана, хашиш, джойнт, ганджа, както щете я наречете, оказва основното си вредно въздействие върху човешкия организъм главно поради това, че съдържа веществото Делта-9-Тетра-Хидрокси-Канабиол.
След като навлезе в човешкия организъм това вещество попада в мозъка, където се свързва с мозъчните липиди – наречени СФИНГОЛИПИДИ и остава там до края на живота.
Човешкият организъм не може да преработва това вещество – веднъж поето, то остава завинаги в организма и бавно и постепенно разрушава нервните.

Учените от Великобритания откриха следните ефекти у хора, които са пушили или пушат Марихуана:

1. Намаляване на коефициента на интелигентност (пушачите на Марихуана оглупяват)

2. Пушачите на Марихуана развиват паранаоидна шизофрения (полудяване) 10 до 20 години след като са пушили Марихуана (независимо дали са спрели или все още продължават да я пушат)

3. Намалена памет

4. Намалено внимание

5. Апатия и други

Какво да правите, ако вече сте пушили Марихуана?
Веднъж след като сте пушили Марихуана – тя продължава да вреди на вашия мозък, независимо какво правите.
Единствените неща, които можете да направите за да спрете влошаването на състоянието си са:

1. Спрете незабавно да пушите!

2. Започнете да спортувате!

3. Започнете да четете книги за да поддържате интелекта си!

Запомнете: Тези, които продават „щастие”, презират своите клиенти и пазят собствените си деца от изкушението с жестоки мерки.

Екипът на Frognews.bg пожелава успешна учебна година на всички и деца, мислете повече за бъдещето си. Родители, не си затваряйте очите и не се самозаблуждавайте. Държавата, в лицето на МВР, съд и прокуратура също да се хване в ръце. Знае се къде, кой и как.

Някога по стените на училищата висеше лозунг: „Здрав дух в здраво тяло”. Верен е, но е омръзнал. Може да бъде заменен с пожеланието: „По-добре жив и здрав, отколкото „звезда” в интервю със скрито лице и сменени инициали!”
И още нещо: носете некролозите на приятели, жертва на дрогата, винаги в себе си! Това може да ви спаси.


Frognews.bg





Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Доста
16.09.2010 17:12
Измислена статия. за пояснение: В бонга няма водка, чиста вода. Блънт е не цигара с изтръскан тютюн, а пура, която е развита за да се завърти с нея.

Междудругото относно вредност на наркотици (легални и нелегални), Ви препоръчвам филм на БиБиСи - Is alcohol worst that extasy, има го в Замунда
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2057647
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930