Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2010 19:52 - СПИСЪК НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ХРАНИ В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА 2004-2009 г
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 2638 Коментари: 1 Гласове:
2



СПИСЪК НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ХРАНИ В ТЪРГОВСКАТА МРЕЖА 2004-2009 г http://www.obshtestvo.net/content/view/1642/7/


Автор : Общество.нет   
01 March 2010

image

През 2004 г. е създадена Национална лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ, която изследва храните в България за наличие на генетично модифицирани организми /ГМО/, съгласно изискванията на Закона за храните и Регламент 1829/2003 на ЕС. От лабораторията разпространиха списък на храните със съдържание на Генномодифицирани продукти.

ЕТО СПИСЪКА: 

  2004
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         СОЕВ ИЗОЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         СОЕВ ПРОТЕИН „SUPRO EX 33”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         СОЕВ ПРОТЕИН „SUPRO 595”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         СОЕВ ТЕКСТУРАТ „SUPRO EX –Н”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         ТЕКСТУРИРАН СОЕВ ПРОДУКТ „Текстратеин”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия.
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ „FHR- MAXTEN”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         СОЕВ ИЗОЛАТ „ПРОФАМ 974”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-          СОЕВ ПРОТЕИНОВ КОНЦЕНТРАТ „DANPRO S- 650”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от  РИОКОЗ Благоевград, с резултат 1,02% ГМО, от внос.
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от  РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         2 бр. СОЕВ ИЗОЛАТ „ИПСО МРД”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         2 бр. БЯЛО СОЕВО БРАШНО. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Бургас и Варна, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
-         СОЕВО БРАШНО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         ВИТАБЕЛ- АНАЛОГ НА МЕСОТО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         ЦАРЕВИЧЕН ТОСТЕРЕН ХЛЯБ „ЗЛАТНА ДОБРУДЖА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Добрич, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         КОРНФЛЕЙКС „ОЛИКОРН”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

2005
-         СОЕВ ПРОТЕИНОВ ИЗОЛАТ „ПРОФАМ 974”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
-         ТЕКСТУРИРАН СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
-         СОЕВ БЕЛТЪЧЕН КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробата е постъпила за изследване от Столична  РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия.
-         СОЕВ КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия
-         2 бр. СОЕВ КОНЦЕНТРАТ „АРКОН S”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Холандия.
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ „TVP 165- 840”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
-         3 бр. СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Бразилия.
-         КОРНФЛЕЙКС ЦАРЕВИЧЕН. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 1,33% ГМО, внос от Холандия.
-         ЦАРЕВИЧНО БРАШНО „МАКО” тип 800. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ст.Загора, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         ТЕЛЕШКИ КОЛБАС „КИКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат 0,91% ГМО, българско производство.
-         КРЕНВИРШИ „КИКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         КЮФТЕТА НА СКАРА „ДИДО”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         КЕБАПЧЕТА НА СКАРА „ДИДО”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Хасково, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         ТРАЕН КОЛБАС „БУРГАС”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.  
2006
-         2 бр. СОЕВ ГРАНУЛАТ „TVP 165- 840”. Пробите са постъпили за изследване от  Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Бразилия.
-         СОЕВ КОНЦЕНТРАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат 1,73% ГМО, от внос.
-         ЦАРЕВИЧНО БРАШНО тип 800. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 1,09% ГМО, българско производство.

2007
-         СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат 1,74% ГМО, внос от Бразилия.
-         СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат 1,84% ГМО, внос от Бразилия.
-         СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Бразилия.
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Габрово, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Аржентина.
-         СОЕВИ ГРАНУЛИ „ПРОВИТА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ст.Загора, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         СОЕВ ПРОТЕИНОВ ИЗОЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат 1,83% ГМО, от внос.
-         2 бр. БЯЛО СОЕВО БРАШНО. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Враца и Шумен, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ.
-         СОЕВО БРАШНО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от САЩ
-         ВАРЕНА НАДЕНИЦА „НАРОДНА”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Враца, с резултат 0,95% ГМО, българско производство.
-         КОЛБАС „КАМЧИЯ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         САЛАМ „НАРОДЕН ШПЕК”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Кюстендил, с резултат 1,17% ГМО, българско производство.
-         КОЛБАС „ХАМБУРСКИ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Видин, с резултат 1,74% ГМО, българско производство.
-         2 бр.ЦАРЕВИЧЕН СНАКС. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Хасково и Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Румъния.
-         ЦАРЕВИЧЕН ГРИС. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат 0,99% ГМО, българско производство.
-         ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Ловеч, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.

2008
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Благоевград, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         ВАФЛИ „ЛАЧИТА”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         6 бр. МИНИ ВАФЛИ „FAMILY”. Пробите са постъпили за изследване от РИОКОЗ Варна- 2бр., В.Търново, Русе, Бургас, Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         ХРУПКАВА ВАФЛА „КРЕДО”. Пробата е постъпила за изследване от Столична РИОКОЗ, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         3 бр. ЛЕЦИТИН ТЕЧЕН. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат над 2,0% ГМО, от внос.
-         ТЕЛЕШКИ КОЛБАС. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Перник, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         ТРАЕН ВАРЕНОПУШЕН САЛАМ „ДОБРИЧ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Плевен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         ПРАЖКИ КРЕНВИРШИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Варна, с резултат над 1,28% ГМО, българско производство.
-         САЛАМ „ПЛОВДИВ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         КАРЛОВСКИ ЛУКАНКОВИ ПРЪЧИЦИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ В.Търново, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         ВАРЕНА НАДЕНИЦА. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
 
2009
-         КРЕНВИРШИ. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Перник, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         ШПЕК „НАРОДЕН”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Враца, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         СУРОВИ КЕБАПЧЕТА. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Пазарджик, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         КЕБАПЧЕ ОТ СВИНСКО МЕСО. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Сливен, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         СУРОВА НАДЕНИЦА „ЕЛИТ”. Пробата е постъпила за изследване от РИОКОЗ Стара Загора, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         СУХ ШПЕК- ТРАЕН ВАРЕНО ПУШЕН САЛАМ „ВИТАМЕС”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Търговище, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         КОЛБАС „КАМЧИЯ”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат 1,98% ГМО, българско производство.
-         3 бр.СОЕВ  ЛЕЦИТИН. Пробите са предоставени за изследване от РИОКОЗ Русе- 1бр. и Пловдив- 2 бр., с резултат над 2,0% ГМО, внос от Гърция.
-         СОЕВИ ГРАНУЛАТИ.Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Русе, с резултат над 2,0% ГМО, произход Сърбия.
-         СОЕВ ГРАНУЛАТ. Прабата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Габрово, с резултат над 2,0% ГМО, произход Бразилия.
-         ВАФЛИ ОБИКНОВЕНИ С ЛЕК ЛИМОНОВ КРЕМ. Пробата  е предоставена за изследване от РИОКОЗ Бургас, с резултат над 2,0% ГМО, българско производство.
-         БЯЛО СОЕВО БРАШНО „IZZI”. Пробата е предоставена за изследване от РИОКОЗ Пловдив, с резултат над 2,0% ГМО, внос от Сърбия.
 image

Изследваните проби и несъответстващите от тях са както следва по години:
 
За периода 2004-2009 г. само в една проба- СОЕВ ПРОТЕИН „CENTEX 4050”, предоставена от РИОКОЗ Варна и изследвана през 2007 г., внос от Бразилия, e установена неразрешена генетична модификация за ЕС. Министерство на здравеопазването в този случай на наличие на неразрешен генетичен материал  e приложило принципа за нулева допустимост и пробата е изтеглена от митницата. Страните-членки на ЕС са сигнализирани по системата за бързо реагиране.От всички изследвани проби само на две проби- царевично брашно и соев лецитин е посочено на етикета, че съдържат генетично модифицирани съставки.





Гласувай:
2


Вълнообразно


1. jivi93 - Благодаря!
27.05.2010 10:25
Много полезна статия. Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2058045
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930