Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2009 23:05 - Искам респект и за бандитите Аделина Николова 13:10 06-08-2009
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1254 Коментари: 1 Гласове:
1



Искам респект и за бандитите image 13:10 06-08-2009 Аделина Николова 684 | 4 | 13 Коментирай

По време на полицейска акция „Респект” в Благоевград през 2005 г. загина Ангел Димитров-Чората. Четири години по-късно полицаите, които са подсъдими за смъртта му, бяха стабилно респектирани от родния съд. Общо 82 години затвор получиха в сряда униформените от Военно-апелативния съд. Присъдата на Мирослав Писов е 18 години, а на Иво Иванов, Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 16 години. Във фаталната нощ, когато Чората загива, униформените правят операция по задържането му в рамките на полицейска акция за противодействие на разпространението на наркотици.

 

По време на задържането на Димитров той оказва съпротива. Чората и униформените се спречкват. В един момент благоевградчанинът спира да крещи. Полицаите викат линейка и разбират, че арестантът е загинал. Първата експертиза сочи, че Чората е умрял вследствие на побой. Според втората той е починал от внезапно спиране на сърдечната дейност и задушаване вследствие стреса от ареста и сериозните здравословни проблеми - срастване на плеврите на белия дроб в резултат от дългогодишната употреба на наркотици.

 

Малко след трагичната случка тогавашният шеф на РДВР ген. Богомил Янев обяви публично, че има достатъчно оперативни данни за извършени престъпления от Димитров. Става въпрос за разпространяване на наркотици и склоняване на момичета към проституция, каза Янев.Акцията, която беше започната от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, имаше за цел да се справи с организираната престъпност и да стресне бандитите.

 

Държавата нито пребори организираната престъпност, нито наруши уюта на родните престъпници. За сметка на тях обаче сега петима полицаи и техните семейства са силно стреснати. И не само те. Основната цел на съда е превенцията. Това, което съдът каза на всички униформени с присъдата, постановена по делото "Чората", е: „Не бийте престъпниците, защото дълги години ще гледате пейзажа през решетки.”.

 

От една страна, добре. Трябва да се зачитат правата на хората и никой няма право да отнема човешки живот. Добре е униформените да мерят силата си, когато посягат. Това, че си служител на реда, не ти дава правото да отнемеш детето на някоя майка. От друга страна обаче, работата на момчетата е такава, че доста често се налага да употребят сила. Много рядко бандитите сами подават китки, за да щракнат върху тях белезници. Още по-рядко са послушни и когато разберат, че ги търсят и отиват в районното да се покажат, да питат защо ги дирят.

 

Така в държавата ни полицаите се превръщат в бандити. По-притеснителното е, че не са единствени. Сходна съдба сполетя и един обикновен човек, който от иконописец се превърна в „убиец”. Йордан Опиц получи 10 години затвор, за предумишлено убийство. Иконописецът ставал многократно жертва на обири. Един ден крадците се върнали на местопрестъплението - жилищната кооперация, в която живее Опиц. Иконописецът прострелял единия крадец с газов пистолет. Той умрял. Така държавата каза на обикновените хора - „Не спирайте крадците сами”.

 

И така, граждани и полицаи, не пипайте бандитите, за да не ги излежите. По-добре е да правят каквото си искат, както е в момента, вместо вие да се разделите с едничкия си живот. Смяната на ролите, която се случва у нас, е нелепа. Не може да бориш престъпността и да се превърнеш в закононарушител, поради този факт. Каква е тази държава, в която присъдите ги има за обикновените хора и липсват за истинските мафиоти?! Не може хилядите старци в пустеещите села да треперят за живота си нощем, когато наглите крадци влизат в къщите им. Не е нормално да защитиш собствеността си и да те съдят за това.

 

Още по-ненормално ми се струва, че държавата я няма, когато става въпрос за сигурността на хората, а се опитва да се появи, след като нещо вече е факт от години. По-логично е да се започне от първото стъпало, вместо да се опитваш да скочиш на последното. Със сигурност ще паднеш! Помислете за улицата. Всичко започва от там. Докато някакви роми си позволяват да съсичат с коси полицаи, както се случи преди дни в град Николаево и остават безнаказани, няма да има респект. И преди да се раздават тежките присъди, е добре да се уреди законодателството. Редно е престъпниците да имат страх от нормите в държавата. Искам респект за бандитите. На мен не ми трябва. Аз си го имам и се надявам да не ми се наложи държавата да ме респектира така, както го прави сега.



Тагове:   наркотици,


Гласувай:
1



1. ranko - извратена история
06.08.2009 23:18
един разбойник по-малко,жалко за полицаите-но извратени управители-извратено правосъдие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2062081
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930