Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 14:36 - ДО НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ И ДО СДРУЖЕНИЕ „МАЙКИ СРЕЩУ ДРОГАТА”
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1442 Коментари: 1 Гласове:
2



image

О Б Щ И Н А  Б Л А Г О Е В Г Р А Д

            ОБЛАСТЕН СЪВЕТ ПО НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

2700, Благоевград, пл. “Г. Измирлиев”N 1, тел: 073/ 83 07 11, факс: 073/83 07 11,

е-mail: pitaizan@abv.bg

                                                                                        

 

                                                                                              ДО

НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ  СОФИЯ

                                                                                    

                                                                                              ДО                                                                                                                                                                     СДРУЖЕНИЕ „МАЙКИ СРЕЩУ ДРОГАТА”

                                                                                              ПЛОВДИВ               

 

 

    УВАЖАЕМИ  ЖУРНАЛИСТИ ОТ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ,

   УВАЖАЕМА Г-ЖО БОЖИЛОВА,

 

    Областният съвет по наркотични вещества се обръща към Вас по повод предаване по Нова телевизия с автор Мартин Карбовски. Не сме специалисти в областта на журналистиката и не си позволяваме да правим коментар в подобна насока. Притеснени сме от информацията за терапевтичните общности на БЕТЕЛ, която прозвуча некоректно и предизвика безпокойството на майки от Благоевград, които имат момчета в Италия и Испания при тях. С притеснение са гледали кадрите и са се молили да не бъдат представени по този начин и техните синове. Някои от наркозависимите не са виждали родителите си вече 4-5 години. Семействата все още изплащат дълговете към държавата и частни лица, а опасността от арест не позволява на децата им да поискат регламентираната възможност за отпуск. Особеностите на заболяването  зависимост към наркотици включват и асоциалното, криминогенно поведение. При добро познаване на проблемите , свързани с употребата на наркотици, никой не би се изненадал, че тези млади хора ще извършват кражби, насилие срещу близки или непознати, невъзможност да изпълняват обещанията си и да си помогнат сами. Вината за нас е в апатичното ни общество и корумпираните ни политици. Ето защо в държава ни няма адекватно отношение към тях, няма последователна, добре обоснована политика в медицински, социален и психологически аспект.

Не разбрахме каква беше идеята на предаването. Надяваме се, че то не е имало за цел да предизвика ненавист, отвращение и формиране  на негативно, агресивно отношение към зависимите момчета и момичета. Надяваме се, че не е имало за цел да се подиграва и да унижава съсипаните родители и робите на дрогата, на тези, които я продават и на покровителите им. Патологично изкривена и деморализираща би била позицията на всеки, който представя уродливото лице на наркотиците чрез потърпевшите, болните, страдащите семейства, а не чрез самодоволните, недосегаемите, материално обезпечени пласьори и особено техните покровители. Колкото и странно да Ви изглежда, погребенията на лица от посочените групи от обществото ни са показателни за моралната деградация в съвременността ни. Показността, демонстрацията на власт и пари, десетките присъстващи, колоните от коли, медийното отразяване при тези, за които дрогата е бизнес и самотността, мъката и мизерията на семействата, забравени от държава и общество, които са загубили детето си, дори не разбрало какво е да си млад и да се радваш на живота...грозна картина на живота в България.

Винаги сме разчитали на подкрепата на журналистите за въздействие върху институциите, от които зависи промяната на настоящата негативна ситуация по отношение разпространението и употребата на наркотици, за активиране на гражданите в защита на децата, за по-добра, за коректна информираност по отношение влиянието на дрогата върху човешкия организъм.

Молим Ви, не позволявайте, дори  и несъзнателно, да  се допуска във Ваши предавания подигравка и унизително отношение към наркозависимите, родителите им и тези, които се опитват да помагат за разрешаване на този тежък проблем.

 

 

 

16.07.2009год.                                                      С уважение: Д-р Т. Любенова  

                                                                                                     Председател на ОблСНВ

                                                                                                     Благоевград




Гласувай:
2



1. misbis - ПОКЛОН
05.11.2010 11:42
ЗА ТРУДА И ДОСТОЙНСТВОТО,С КОЕТО НОСИТЕ МЬКАТА СИ, И ЗА БОРБАТА.
ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС МОЖЕ ДА Е НА ВАШЕ МЯСТО
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2056428
Постинги: 4567
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930