Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2009 11:27 - На Разпети петък съпреживяваме смъртта Божия
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 874 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.04.2009 11:31


На Разпети петък съпреживяваме смъртта Божия

На Разпети петък съпреживяваме смъртта Божия 17.04.2009 09:53 Всяко дихание страда, съпричастно на болката и погребението на Богочовека, но с надежда за близкото възкресение и победата над смъртта размер на шрифта: image

Велики петък, познат още като Разпети петък, е най-тъжният, най-тежкият ден от Страстната седмица. Божият син е разпитван, обвиняван и обиждан, а римският наместник Пилат, притиснат от ревящата "Разпни Го" тълпа, издава страшната присъда - смърт чрез разпъване на кръст.

В този ден Иисус Христос претърпял безброй поругания и неимоверни страдания.

Днес светът остава без Бог. Който след три дни ще възкръсне. На този ден невинният Агнец, изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, прославя позорния стълб, като невинен бива принесен в жертва за спасението на човечеството.

И от кръста Божият син простил на враговете и гонителите си, а на разкаялия се разбойник, разпнат до него, обещал още днес да бъде заедно с него в царството Божие.

Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Христос умира.

Това събитие съпреживяват всяка година православните християни

Всяко земно дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно на неговата болка, смърт и погребение - но с надеждата за близкото възкресение и победата над смъртта.

На Велики петък Спасителя бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите поставили стража и огромен камък на входа. В православните храмове в цял свят се извършва Неговото опело.

Неслучайно именно днес постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде, нито да се пие (дори вода). В петък никой не подхваща и каквато и да е работа. Народът казва, че днес даже пиле не пее и гнездо не вие.

През деня не се служи света литургия, а се извършват Царските часове. На вечеря в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му.

Преди началото на вечерното богослужение на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Тя представлява парче плат, на което е извезан Божия образ. Молещите се пристъпват към плащаницата и се покланят.

След като се изнесе, с нея се обикаля около храма и се извършва символичното погребение на Христос. В края на церемонията свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроб" в центъра на църквата.

Поклонението продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.






Тагове:   Великден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2055613
Постинги: 4558
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930