Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2009 14:56 - България става входна точка за европейския кокаин
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 1142 Коментари: 0 Гласове:
0



ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА

Начало / Брой 29, 18 юли 2008, 14:09 / ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА

Росен Босев image Печат Изпращане

Мишел Лионхарт, aдминистратор на американската агенция за борба с наркотиците

България става входна точка за европейския кокаин
image
Фотограф: Цветелина Ангелова
Още по темата

Бивш служител в британското правителство подкрепи легализацията на наркотиците

var banarr = new Array(5,6,7); vbaneritxtcapital(banarr,"Спонсорирани връзки
    ","
","
  • ","
  • "); Спонсорирани връзки vbaneri2(42,"Фокус Еврофинансиране
      ","
    ","
  • ","
  • ");
    Профил
    Мишел Лионхарт е администратор на американската агенция за борба с наркотиците (Drug Enforcement Agency- DEA) от 2004 г.  Завършила е колежа за криминално право в Минесота през 1978 г. Работи като редови полицаи в Балтимор, където завършва полицейска академия. През 1980 г. започва работа като специален агент в DEA. Работи под прикритие в Миенаполис. През 1991 г. ръководи разбиването на боливийски кокаинов картел, в резултат от операцията е конфискувано незаконно придобито имущество на стойност над 14 милиона долара. От 1993 г. специален агент Лионхарт работи в централата на DEA в Арлингтън, Вирджиния. Впоследствие участва в операции в Сан Франциско, Лос Анджелис, Невада, Хаваи и др. Номинирана е за административен ръководител на DEA от Джордж Буш през 2003 г
    Бихте ли дали оценка за работата на DEA и българските й партньори при съвместни операции?
    Разбира се. Причината, поради която сме тук днес, е, че нито една страна сама не би могла да се справи с трафика на наркотици, който вече е изградил огромна интернационална мрежа и пипалата му достигат всяко ъгълче на света. Освен това, както вече казах, този регион е много важен за нашата съвместна атака и опити да спрем афганистанския хероин. Аз съм тук, защото ние изградихме страхотни взаимоотношения с властта и полицията. Особено с ГДБОП, с които обменяхме информация. Ние действахме съвместно, за да преследваме трафиканти, и сме много доволни от тези разследвания. Сътрудничеството ни е ефективно, работи, така че ние бихме искали да го разширим. До момента говорих за значението на хероина, идващ от Афганистан. По-малко от 10% от него достига до САЩ. Той е предназначен основно за Европа, но ние чувстваме, че трябва да помогнем на нашите приятели в Европа, както и на тези от региона, за да спрем трафика. В същото време контактите тук са ни необходими и при борбата срещу една нарастващата заплаха - кокаина, който идва от Южна Америка. Както сигурно знаете, наркокартелите в Южна Америка отдавна са набелязали европейския пазар.Това са основните ни цели - да спрем афганистанския хероин и до някаква степен да помогнем на европейските служби в борбата със синтетичните дроги, които минават през региона, и да предприемем разследвания и действия срещу тези, които са замесени в трафика на кокаин.

    Бихте ли коментирали какви са тенденциите при наркопрестъпленията в региона?
    Вече споменах, че хероинът идва преди всичко от Афганистан. В последно време традиционните балкански маршрути, по които той беше трафикиран от Азия към Европа, се използват все по-рядко. Трафикантите предпочитат да използват т.нар. Северен път - през бившите съветски републики. Това, което ни притеснява обаче, е, че България се обособява като входна точка на кокаина, който идва от Южна Америка, по-конкретно от Венецуела и Колумбия. Той минава през различни страни от западния бряг на Африка и после продължава към Европа. Така България се явява спирка по курса на дрогата. Наркотикът пристига тук, понякога спира, съхранява се и после отпътува към Западна Европа.

    До какви трансформации води налагането на подобен нов маршрут?
    Причината, поради която сме загрижени за международните маршрути, е, че трафикантите понякога плащат на помощниците си с кокаин. Като правят това, те практически създават нов пазар на дрога. Ние сме много внимателни, когато се опитваме да идентифицираме, разследваме и открием организациите в България, които са замесени в трафика на кокаин. Ако можем да постигнем това, то може би бихме могли да предпазим страната от големия проблем с консумацията на този вид наркотик.Като цяло сме обезпокоени от ролята, която България играе в трафика на дрога, защото тук има хора и организации, които подпомагат трафикантите. Следователно има шанс на тези помощници да им се плаща в кокаин и после те да развиват пазар за него тук. Вече имаме информация за такива случаи.

    Можете ли да ни дадете данни за предполагаемото количество кокаин, което преминава оттук?
    Мога да ви кажа, че вече сме залавяли многотонни количества кокаин от Южна Америка - от Колумбия, а отскоро и от Венецуела. Той минава през Африка и после се изпраща към Европа под формата на други товари. По-малки, но отново поне стотина килограма и нагоре. Така че количествата хероин от Южна Америка са огромни. В региона има много хора, които транспортират дрогата на малки разфасовки в камиони, в пътническо превозно средство, чрез куриери по летищата. Затова е толкова важно всички звена на българките власти да споделят информация и да работят заедно, за да се борят с всичко това.От бизнеса с дрога се правят много пари. За млада демокрация като България такива силни криминални структури могат да потърсят подкрепата на политици, което води до сериозни корупционни практики. Имате ли подобни проблеми в САЩ, защото ние сме останали с впечатлението, че така е само в България?Една от стратегиите да се борим срещу трафикантите е, като следваме парите им, защото, помнете, трафикът на наркотици е породен от алчност. Много от парите, които се печелят, водят до корупционни практики - спрямо отделни хора или дори правителството. Ние всички трябва да внимаваме, защото много от тези средства отиват за спонсорирането на терористи. Особено парите от афганистанския хероин. Едно от нещата, които можем да направим, е да обучим българските власти как да използват нашите методи и начини за проследяване на парични средства, как да разкриват хората, които перат пари, и да намират съдружниците на трафикантите. Като направим това, можем да открием корупцията и да хванем дори висшестоящи хора като банкери, финансисти, които подпомагат трафикантите и картелите.

    Произвеждат ли се синтетични наркотици в България?
    Да, има синтетични наркотици, които се произвеждат тук и в региона. Властите тук са наясно с това и предприемат много бързи действия. Съществува пазар за синтетичните дроги и той е Средният изток и Арабския полуостров. Трафикантите експлоатират тези места. Те произвеждат наркотиците тук и ги пращат там.

    Смятате ли да отваряте ваш офис в България, след като вече имате бюро в Турция?
    Такава идея беше лансирана от МВР.Регионът е проблемен и ние смятаме, че България би била ключово място за създаването на нов офис. За съжаление в момента нямаме достатъчно ресурси. Засега не можем да отворим клон и тук. Но това, което вече сме свършили, е подготовката. В момента, в който разполагаме с достатъчно ресурси, ще можем да открием представителство и в България. Вече имаме много добре развити взаимоотношения между DEA и българските власти извън офиса ни в Истанбул. Предоставили сме агент, който е отговорен за този регион. Той пътува, координира и е всъщност свръзката ни. Планираме допълнителни курсове малко по-късно тази година, както и през 2009 г., ще помогнем тренирането на български кадри в борбата с трафика на наркотици. Успяхме да пратим и няколко служители на обучения, финансирани от нас. Едно от тях се проведе в Букурещ, а останалите - на различни места в Европа. Бихме искали да проведем няколко големи изследователски тренинга в България в бъдеще, за да помогнем в обучението на кадри.



    Гласувай:
    0



    Няма коментари
    Търсене

    За този блог
    Автор: drlubenova
    Категория: Други
    Прочетен: 2043776
    Постинги: 4536
    Коментари: 237
    Гласове: 2782
    Архив
    Календар
    «  Март, 2024  
    ПВСЧПСН
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031