Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2009 12:55 - Николай Кокинов за състоянието по ключовите дела в страната и доклада на Европейската комисия 15 февруари 2009 | 12:00 | БНР, "Неделя 150"
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
0



Николай Кокинов за състоянието по ключовите дела в страната и доклада на Европейската комисия
15 февруари 2009 | 12:00 | БНР, "Неделя 150"
Николай Кокинов, градски прокурор на София

Водещ: Добър ден на столичния прокурор, столичния градски прокурор Николай Кокинов. Г-н Кокинов, току-що завършихме разговора с шефа на следствието, да продължим с вас за знаковите дела. Помня, тези дни точно вие медийно казахте, призовахте Златко Баретата, Златомир Иванов, ако трябва да бъда точен, Баретата. Той вече е в ареста и има задържани, оттам ли идва известното активизиране на престъпния свят от това, че държавата и във ваше лице и в лицето на прокуратурата, прояви воля да притисне организираната престъпност?
Николай Кокинов: /.../ смисъл, че прибрахме лидерите на няколко групировки, които се занимаваха с дейност, забранена от закона. Тъй като знаете, пазарът не търпи свободни пространства, естествено е други конкурентни лидери да се опитват да изместят тези, които са задържани и възниква напрежение.
Водещ: Напрежение, не вълна от терор, война или каквото там...?
Николай Кокинов: Не, в никой случай не смятам, че касае за терор, вълна от насилие и прочие. Просто както ви казах, докато има пазар този вид търговия например с наркотици, винаги ще има лица, които да продават и лица, които ще се опитват да организират едни продавачи, да ги командват, да ги организират по някакъв начин, така че в този смисъл оттам смятам, че идва напрежение.
Водещ: Определяте го като напрежение, след братя Галеви, след Златомир Иванов – Баретата предполагам, че търсите, ще излезте ли пак с изявление срещу някой от тези известни имена?
Николай Кокинов: Нямам навика да определяме предварително срещу кого и какво ще правим.
Водещ: Знам, че се търси Христофорос Аманатидис – Таки?
Николай Кокинов: Точно така, обявен е за издирване както на територията на България, така и на територията на ЕС, като има европейска заповед за задържане.
Водещ: Мисля, че търсите още няколко души?
Николай Кокинов: Да ви кажа, по делото, което е образувано срещу Златомир Иванов и още няколко лица, издирваме четирима човека все още.
Водещ: Все пак прави ми впечатление, че рано или късно една част от издирваните или ги залавят, или се предават.
Николай Кокинов: Никой не е по-силен от държавата и няма и да бъде по-силен. Въпрос на време е и затова си позволих няколко пъти да кажа, че времето работи за прокуратурата. Доколкото, докато ги няма тези лица, ние си събираме доказателства, разпитваме си свидетели пред съдия и се готвим за един сериозен процес, тъй като в крайна сметка не най-важното е да превръщаме в самоцел някакви на неотклонния „задържане под стража”, по-важното е да съберем достатъчно доказателства да внесем обвинителен акт и да отстоим нашата теза пред съда. Крайният резултат е присъдата. Това са нашите цели.
Водещ: Крайният резултат е присъдата.
Николай Кокинов: Който и да се крие, рано или късно или ще го намерим, или ще се предаде, не можеш да се криеш цял живот. А уличната престъпност, специално, когато лидерите й се крият, просто губят авторитет сред „подчинените си” и губят позиции. Други, по-млади мераклии, се намесват, за да ги изместят.
Водещ: Това изглежда почти неизбежно. По думите ви разбирам, че и ваша цел на прокуратурата е не само да арестувате, но и да спечелите в съдебната зала, нали така?
Николай Кокинов: Абсолютно! Ние разбираме, че обществеността има нужда от резултати. Европа иска от нас присъди, не иска арести, самоцелни. Иска присъди. За да има присъди, ние трябва да сме събрали годни, качествени и солидни доказателства, за да може съответният съдия да издаде такава присъда. Това се опитваме да направим и мисля, че го правим все по-добре.
Водещ: Добре, ще следим резултатите, бяхте категоричен за това да не пътува единия от братята Маринови, по-големия, може би Красимир, не знам, за Барселона...
Николай Кокинов: Точно така!
Водещ: ... и не позволихте подобно пътуване, сигурен сте, че не е трябвало?
Николай Кокинов: Абсолютно! Според мен това беше някакъв каприз от негова страна, тъй като никакви медицински доказателства не бяха приложени, нито един експерт не е казал, че той трябва да се лекува точно в Барселона, точно в тази клиника, нямаше записан час, нямаше никаква предварителна комуникация с въпросната клиника и в крайна сметка нямахме и никакви доказателства, че такава клиника изобщо съществува и е се занимава с подобна дейност. Освен това, тъй като той е състоятелен финансово човек, какво ни гарантира, че няма да хване самолета до някой остров и да отиде в държава, в която нямаме договор за правна помощ. После става невъзможно връщането му и трябва да разчитаме само на едно добро желание, което не винаги срещаме от подсъдимите.
Водещ: Безспорно! Слушах вашия заместник Роман Василев вчера, за източването на ДДС, за казуса с източването на ДДС. Вярвам, че прокуратурата не за първи път се занимава с подобни дела?
Николай Кокинов: Аз се досещам за кое дело ме питате, но там ще бъда доста пестелив в коментарите си, тъй като първото, което е, делото e срещу виновни длъжностни лица, т.е. на практика срещу неустановен извършител.
Водещ: Сега е така, да.
Николай Кокинов: Да, няма процесуално качество на обвиняем по това дело, е некоректно да свързваме лица с това дало, но безспорно – да, има такова дело, то е с гриф за сигурност, тъй като по него има секретни материали, ще подходим изключително сериозно и внимателно към този случай. Това го гарантирам!
Водещ: Разбирам, но им и други дела и по-рано е имало дела за източване на ДДС, с които прокуратурата се занимава.
Николай Кокинов: Разбира се, много дела има за източване на ДДС, по някои от тях има и влезли в сила присъди, но обществеността се вълнува точно от това дело по причини, по които не искам аз да обяснявам.
Водещ: Така е, вълнението ще продължи.
Николай Кокинов: Да, така е.
Водещ: Сега да ви попитам за една идея, която от време на време излиза на бял свят – прокуратурата в изпълнителната власт. Какво мислите вие?
Николай Кокинов: Смятаме я за неудачна, ако трябва да съм откровен.
Водещ: Казват, че в другите страни, виждате ли в Европа, било така.
Николай Кокинов: Не навсякъде е така. Там, където има е по-малко от там, където няма. В смисъл в повечето държави прокуратурата е част от магистратурата и не мисля, че в българския обществено-политически модел е удачна тази форма. Смятам, че така рискуваме прокуратурата да бъде зависима от изпълнителната власт.
Водещ: Разбирам. Кажете едно-две изречения, все по-добра ли става координацията ви с МВР, с ДАНС, това го имаше и в междинния доклад?
Николай Кокинов: Това го приемам като безспорен факт, който не подлежи на коментар. Вие сами го виждате, като представител на обществеността. Смятам, че резултатите сами по себе си говорят. От около година, откакто всъщност и ДАНС и създаден, работим все по-добре, все по-успешно, колегите са амбицирани и смятам, че и присъдите няма да закъснеят.
Водещ: Може би така да завършим. Благодаря ви.
Николай Кокинов: Да завършим с надежда, да.
Водещ: Че присъдите няма да закъснеят. Столичният градски прокурор Николай Кокинов, благодаря.


Тагове:   неделя,   николай,   БНР,   Кокинов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2061005
Постинги: 4578
Коментари: 237
Гласове: 2783
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930