Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2008 16:04 - АБС де Севиля: Комунистически чадър за български бандити в Испания
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
0



АБС де Севиля: Комунистически чадър за български бандити в Испания
2008-09-10 10:25:49 image

Българските престъпници в Испания са големи професионалисти, а „специалитетът“ им е търговия с крадени коли, пише испанският АБС де Севиля в публикация, анализираща "качествата" на българските престъпни групировки.

Авторът Карлос Идалго разказва за престъпленията на балканските банди в Испания в статия под заглавие „Членове на бившата БКП закрилят българските престъпници в Испания“. Ето и основните акценти в публикацията. В годините след падането на Желязната завеса в Испания започват да прииждат престъпници от Източна Европа, живели до тогава под комунистически режим. Ясен пример за това са всички български престъпници, които идват в страната под защитата на членове на бившата комунистическа партия, посочват испански полицейски източници. Избухването на конфликти на Балканите и контрареволюциите след падането на комунистическия режим в Източна Европа са помогнали на много високопоставени по време на режима хора бързо да забогатеят. Те източват банките и сформират криминални групировки, се казва в публикацията. „Престъпността в България преди беше свързана най-вече с търговията на наркотици и то с разрешението на тогавашното правителство. Сега преследваме същите тези комунисти“, казват от специалния отряд за борба срещу престъпността в Мадрид и допълват: „Те започнаха да си вредят един на друг, до ден днешен. Българските престъпни групировки са на много добро ниво, в най-лошия смисъл на думата. Те са много старателни и големи специалисти, експерти са в трафика на дрога например, във фалшифицирането на банкноти или кредитни карти. Географското разположение на България е особено благоприятно за трафика на наркотици през Балканите", казват от испанската полиция.
През септември 2007-ма в Испания са били конфискувани 403 000 фалшиви евро под формата на банкноти от 200 евро. Банкнотите са били с изключително добро качество, а престъпната групировка е била съставена от румънци и българи. Според Карлос Идалго, идвайки в Испания, българите бягат от разчистването на сметки в родината. Те се занимават най-вече с търговия на наркотици и оръжия, а „специалитетът“ им е търговия с крадени коли. Авторът на статията припомня, че през юли 2007 българин е бил прострелян на оживена улица в Шамбери – той също е търгувал с автомобили. Полските престъпници вече се завръщат в страната си. Тези, които остават в Испания, се занимават с кражби във военни поделения и на бижута, а плячката откарват с микробуси в страната си. Когато през 1999 се създава специализиран отряд за борба срещу подобни престъпления, вниманието е насочено главно към страните от бившия Съветски съюз. Много бързо обаче хора от бившия комунистическия блок, например от Полша и Украйна, се заселват в Испания и започват да тормозят свои сънародници, живеещи в Мадрид. Карат ги да им плащат рекет, например, който зависи от финансовото положение на жертвата.
Една от най-опасните криминални групировки е Групата на Ремигиус – мрежа от 4 поляци, които са извършители на 4 убийства в Испания. Грузинците също не остават по-назад. За тях се говори, че са много брутални, те тормозят например чиновници на гарата в Асточа. Срещат се с много хора от Източна Европа, уж за да търсят работа, а изнудват хората за пари. Румънските престъпници пък идват главно от Тандарей или Браила. Те опитват всичко – от най-простичкото до най-сложното – фалшифициране на банкноти, кражби в метрото, фалшифициране на кредитни карти, трафик на хора, фалшифициране на документи. Престъпните групировки от бившите югославски републики имат опит от войната. Престъпниците от Източна Европа живеят навсякъде, но най-много има около Енарес. Главната причина за повторното извършване на престъпления от тези групировки е безнаказаността, казват от испанската полиция. Сърбите, босненците и хърватите са малко на брой – най-вече бивши военни, които са запознати перфектно с механиката на оръжията. Босненските роми пък са специалисти в обирите на къщи по метода „подхлъзване“ - отварят вратите, при които ключът не е пъхнат в ключалката – с кредитни карти напр. Руснаците се занимават най-вече с наркотрафик и пране на пари. Косоварите са дошли в Испания като бежанци, но те имат опит от войната. Дисциплината им е идеална за извършване на престъпления, изискващи технически познания и за тях не представлява трудност да обезвредят каквато и да била алармена системa. Албанците пък са експерти в изнудването – по време на операция ЛУНА през февруари 2007 година, при която са били задържани 14 души, испанската полиция e открилa 600 000 евро в брой и бижута на стойност 2 милиона евро. Албанските престъпници са ограбвали луксозни къщи и вили, между които и тази на бившите играчи на Реал Мадрид – Емерсон и Роберто Карлос. /ДВ



Тагове:   Испания,   чадър,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2044864
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031